Kantoorartikelen

Er zijn steeds meer kantoorartikelen te koop en waarschijnlijk heeft dit te maken dat er ook steeds meer mensen vanuit hun huis werken. De vraag is dus groter en komt ook niet meer van een selecte groep inkopers maar van zeer vele individuen.

Kantoorartikelen zijn ideale producten die online te bestellen zijn. De aard van het kantoorwerk brengt het ook met zich mee. Mensen die op een kantoor werken zijn altijd online en de artikelen zijn bekend of men kan ze zich perfect voorstellen. Dat de online winkels ook door hebben dat veel mensen met een thuiskantoor deze kantoorartikelen kopen is te zien aan het assortiment. De inkoper van een groot bankkantoor zal niet zo snel een doos cup-a-soup bestellen of een Jamie Oliver retrolook glasset. De online winkels hebben legio van deze hebbedingetjes in de aanbieding.

De meeste kantoorartikelen zijn relatief kleine producten die in gigantische hoeveelheden worden verbruikt. De meeste kantoorartikelen zijn dan ook eenvoudig te verzenden.

Afgezien van de speciale aanbiedingen zijn kantoorartikelen gebruiksvoorwerpen met de nadruk op administratieve toepassingen. Ordners, nietjes, insteekhoezen, pennen en printersupplies zijn een kleine greep uit het assortiment. Omdat ze online worden aangeboden betekent het dat ze het hele land en soms zelfs andere landen als potentiële klant hebben. De enorme aantallen die ze inkopen kunnen daardoor goedkoop aan de man worden gebracht. De klant heeft geen reiskosten en geen reistijd, de verzendkosten zijn laag en levertijden zijn vaak binnen vierentwintig uur. De klant slaat dus een goede slag bij het kopen van kantoorartikelen online. Naast de online winkels zelf is er nog een lachende derde en dat is de distributiesector.  Daar waar de intrede van de telefoon de boodschappenjongens van het strijdtoneel deed verdwijnen heeft de explosieve groei in de ICT-sector dezelfde boodschappenjongens weer op de kaart gezet.

Tegenwoordig en juist omdat het om zo’n grote massa producten gaat, zet men wel steeds meer kanttekeningen bij de impact op het milieu van al deze kantoorartikelen. Gemak dient de mens maar het is voor de consument totaal onzichtbaar hoe de producten tot stand komen. Het gaat heel vaak om papieren producten en plastic producten en veelal worden ze niet in Europa geproduceerd. De relatieve anonimiteit van de koper en de online aanbieder zorgen er bovendien voor dat men zich niet aangesproken voelt of een product een milieublunder is ja of nee. Niemand die het ziet.

De overheid  stimuleert daarom het duurzaam inkopen. Duurzaam inkopen is het rekening houden met milieu- en sociale aspecten in alle fasen van het inkoopproces. Bij milieuaspecten gaat het om het effect van een product, dienst of werk op het milieu, bijvoorbeeld door energie of materiaalgebruik. Bij sociale aspecten kunt u denken aan thema’s als kinderarbeid of mensenrechten.

De online winkels hebben dit aardig opgepakt mede omdat het weer eens een nieuw en leuk verkoopargument is. In de catalogi komt dan ook steeds vaker het woord groen voor.