Keuken | Keukens


Een keuken is een ruimte of plaats in een gebouw waarin mensen hun voedsel bereiden of laten bereiden. Dit is een hele strakke omschrijving die de kern van het begrip keuken beschrijft maar niets verteld over het speciale karakter van een keuken in een woning.
Een keuken is een sociale plek en kan gezien worden als het hart van de woning.
Neem bijvoorbeeld een keuken in een boerderij welke eigenlijk het grootste gedeelte van de dag dé leefruimte is. Er wordt gekookt, er wordt koffie gedronken er wordt driemaal per dag gegeten, men leest er de krant en het bezoek komt meestal via de keuken binnen. Nu is het niet zo dat iedereen de gehele dag rondom het huis werkzaam is en keukens in een boerderijen zijn misschien een extreem voorbeeld om aan te duiden dat de keuken het hart van het huis is. Maar ook in een huishouden waar iedereen de hele dag op het werk is en op school, is de keuken wel degelijk het hart van de woning. In de ochtend moet voordat iedereen vertrekt het ontbijt worden genuttigd of klaargemaakt om mee te nemen. Soms is men niet thuis voor de lunch maar het diner wordt meestal wel in de keuken bereid. Het bereiden van voedsel kost tijd en gedurende die tijd wordt er ook veel besproken in keukens omdat men uiteraard een oogje op de potten en pannen moet houden.

Als men in een keuken tevens de maaltijden nuttigt dan spreekt men over een eetkeuken. In veel moderne woningen is de keuken een zogenaamde open keuken en dan is de keuken een geïntegreerd onderdeel van de woonkamer. Het sociale karakter van de keuken gaat dan niet verloren, degene die in de keuken aan het werk is heeft zo continu contact met bijvoorbeeld iemand die huiswerk aan het maken is of TV aan het kijken is.

Men spendeert dus nogal wat tijd in en om de keuken en daarom wordt er meestal ook veel aandacht geschonken aan de aanschaf van een nieuwe keuken of renovatie van de keuken. Op het moment dat men dus over gaat naar een nieuwe keuken moet men zich goed beseffen wat de belangrijkste eigenschappen van een keuken zijn: keukenorganisatie, ergonomie, opbergruimte en gebruikscomfort. Deze eigenschappen vormen samen met de beschikbare ruimte de basis voor de nieuwe keuken. En dit wordt dan vervolgens in een jasje gestoken waar men zich goed in voelt hetzij modern, design of nostalgisch.

Keukens koopt men meestal in keukencentra of keukenspeciaalzaken. Men heeft advies nodig bij het kopen van een keuken en ook is niet iedereen zelf in staat om de keuken precies in de beschikbare ruimte op een efficiënte wijze in te passen. Meestal gaat er een lange periode voorbij voordat men weer een nieuwe keuken aanschaft en zoals met alles veranderen de inzichten en technologieën in een zodanig snel tempo dat men zich goed moet informeren zodat men tenslotte een keuken krijgt die bij de huidige tijd past.