Goedkope keukens

De aanschaf van een keuken is een belangrijke gebeurtenis. Men brengt veel tijd door in de keuken en een goed georganiseerde keuken levert tijdwinst op.
Keukens zijn in alle soorten en maten te krijgen en er is een gigantische hoeveelheid apparatuur en accessoires die een keuken tot een waar pronkstuk in het huis kunnen maken. Het ziet er allemaal zo mooi uit en al bladerend door de catalogi en wandelend door de uitgestrekte toonzalen droomt men weg bij de droomkeukens die de revue passeren. Helaas kost een droomkeuken een heleboel geld. Een korte rondgang leert dat het budget niet toereikend is voor die droomkeuken en dus moeten er keuzes gemaakt worden over apparatuur welke wel of niet wordt aangeschaft en bijvoorbeeld van welk materiaal het werkblad moet zijn.

Goedkope keukens, zijn ze van lagere kwaliteit?

Goedkope keukens zijn niet noodzakelijk van slechte kwaliteit. Terwijl de meeste keukens beginnen vanaf 3000 a 4000 euro, kunt u reeds een goedkope keuken vinden vanaf 1000 euro. Deze zijn uiteraard niet van dezelfde kwaliteit als de duurdere keukens, maar voor een krap budget in combinatie met een dringende renovatie is dit meer dan voldoende. In deze prijsklasse zijn dan inbegrepen de keukenkastjes, het werkblad, de spoelbak, de koelkast, een oven met kookplaat en een afzuigkap. We spreken dan over een keuken van maximaal drie meter breed. Heeft u iets meer uit te geven en ook de ruimte ervoor dan kunt u voor ca. 1500 euro bij verschillende leveranciers reeds een keuken in L-vorm vinden van 3 meter bij 1,5 meter.

Zo’n goedkopere keuken is opgebouwd uit eenvoudige materialen die uiteraard wel beschikken over de juiste eigenschappen die benodigd zijn voor een keuken. Een werkblad is niet gemaakt van natuursteen maar van MDF en laminaat. Op zich is dit niet slecht, maar het beschadigd uiteraard sneller met andere woorden het is niet zo duurzaam. De kasten van de goedkope keuken bestaan hoofdzakelijk uit vezelplaat of dennehout. Geleiders in laden zijn niet van ijzer maar van plastic. En de scharnieren zijn niet echt stevig. Ook de meegeleverde kranen zijn van het goedkoopste type. Verder moet men zich realiseren dat bepaalde zaken die bij duurdere keukens standaard worden meegeleverd, zoals een spatwand, bij de goedkope keukens ontbreken. Daarnaast zullen de apparaten niet de meest energiezuinige zijn en minder functies hebben.
Ook al gaat u voor een goedkope keuken u kunt zich het beste goed voorbereiden want het is uiteindelijk toch een ruimte waar u veel tijd in zult vertoeven. Bovendien worden onvoorbereide klanten door sommige gewiekste verkopers als makkelijke slachtoffers gezien.