Inductiekookplaat | Inductie

Een inductiekookplaat is een type kookplaat die gebruikmaakt van het principe van inductieverhitting. Onder de hittebestendige glaskeramische plaat zijn magnetische spoelen geplaatst. Deze spoelen genereren een magnetisch veld dat met hoge frequentie wordt gefluctueerd. De frequentie ligt tussen de 25 en 100kHz.
De pannen geschikt voor inductie hebben een speciale bodem met ferromagnetisch materiaal. Het fluctuerende magnetisch veld induceert een elektrische wervelstroom in de bodem van de pan en verwarmt zo de pan en indirect de inhoud van de pan.
De kookplaat waar de pan op staat wordt bij dit proces niet door de spoelen verwarmd. De energieoverdracht is dus maximaal en daarom koken via inductie een energiezuinige methode. Het is daarom ook een veilige methode want je kunt je enkel branden aan de pan en de inhoud van de pan.
De meeste inductiekookplaten detecteren of er ook daadwerkelijk een pan boven de spoel staat. Dit doen ze door te meten of er voldoende energie verloren gaat. Wanneer dit niet meer het geval is, dan wordt er niets verhit en schakelt het apparaat zichzelf uit.
Alleen als zich ferromagnetische materialen boven de plaat bevinden dan springt deze beveiliging niet aan maar een natte poetsdoek, een lepel, een glas of een bord, om maar een paar voorbeelden te noemen zullen de plaat onmiddelijk uitschakelen.
Ook is het bekende inbranden van keramische platen bij inductiekookplaten niet mogelijk. Omdat aan het materiaal van de kookplaat ook nog eens weinig vuil hecht zijn inductiekookplaten heel erg eenvoudig schoon te maken en te houden.

Koken op een inductiekookplaat

Men zou denken dat inductiekoken een nieuwe technologische ontwikkeling is maar het tegendeel is waar. Het principe is reeds gepatenteerd in 1907 maar de eerste commerciƫle kookplaat kwam pas eind jaren zeventig op de markt. Tegenwoordig wordt in negen van de tien keukens die worden verkocht inductiekookplaten ingebouwd.
Alhoewel inductiekookplaten flink aan de weg timmeren is de aanschafprijs hoog. Het is dus een afweging tussen prijs, veiligheid en energiebesparing. Wel moet men een nieuwe pannenset aanschaffen omdat gewone pannen (meestal) niet warm worden op een inductiekookplaat.

Inductiekookplaten kunnen zowel als inbouwmodel als vrijstaand worden gekocht.
De meeste inductiekookplaten hebben 9 of 12 standen, dit is bij normaal gebruik voldoende. Veel nieuwe modellen hebben een booster. Dit is zeer handig om bijvoorbeeld zeer snel water te koken of om snel een biefstukje dicht te schroeien. Een inductiekookplaat met booster is gemiddeld een 25 tot 30% sneller dan een normale inductiekookplaat.