Kinderbedden

Onder kinderbedden verstaan we alle bedden voor kinderen behalve het ledikant of de wieg voor babies. Op een gegeven moment ontgroeit het kind de babykamer en is het tijd voor een verandering van bed. De baby is nu een peuter, zo rond twee jaar, en het wordt tijd voor een peuterbed. Dit is natuurlijk geen strakke wet want als het kind nog fijn ligt in het ledikant en er geen nieuwe broertjes of zusjes op komst zijn, dan kan het ledikant ook best worden gebruikt tot een wat oudere leeftijd.

Enfin, als u dan tenslotte besluit dat het tijd is om over te stappen op een peuterbed dan is het geen kwestie van een bed kopen en klaar. Als u een beetje verder in de tijd kijkt ziet u dat de peuter op een gegeven ogenblik naar de basisschool gaat en een paar jaar later het tienerstadium bereikt. Het zou toch mooi zijn als u niet iedere drie of vier jaar weer de uitrusting voor een kinderkamer moet gaan kopen. Gelukkig is dat niet nodig en zit iedereen met dat probleem en daarom heeft men het wel over doorgroeikamers.

Er zijn meerdere varianten op de doorgroeikamer.
De ombouw van ledikant tot peuterbed, ook wel juniorbed genoemd is een hele logische. Een ledikant heeft meestal de maat van 60 x 120cm en een juniorbed meet meestal 70 x 150cm. Deze ombouwpakketten zijn op veel plaatsen te koop.
Een kind tot zeven of acht jaar kan zich nog prima vinden in een babykamerachtige omgeving. Hier en daar misschien een likje verf en de te baby-achtige artikelen vervangen voor dingen die meer bij de leeftijd passen is meestal genoeg om van een babykamer een leuke kinderkamer te maken.
Een andere optie is om pas met een doorgroeikamer te starten op het moment dat men overgaat naar een peuterbed. Er zijn verschillende ombouwpakketten te koop waarbij van het juniorbed een eenpersoons bed wordt gemaakt. Een eenpersoons bed meet meestal 90 x 200cm.

Een ledikant heeft normaliter opstraande randen zodat de baby en de peuter niet uit het bed kunnen vallen. In het juniorbed en het tienerbed is dit niet meer nodig. Bij het juniorbed en het tienerbed moet wel steeds meer worden gelet op het matras bij de aankoop. Een goede lighouding en lichaamsondersteuning zijn ook voor het opgroeiende kind van belang. Het gewicht is bij jonge leeftijd nog niet zo hoog zodat de eisen anders zijn dan voor volwassenen. Echter een goed matras geeft een betere nachtrust en dat is voor kinderen uiteraard wel heel erg belangrijk.

Ledikanten, juniorbedden en eenspersoonsbedden voor de tienerkamer kunt u vinden in de babyspeciaalzaken, de woonwinkels en bij online winkels. Omdat kinderbedden meestal als bouwpakketten worden gekocht is in dit geval een online aankoop zeer interessant omdat de prijs vaak lager is en de service nagenoeg gelijk.