Buitenverlichting

Er zijn tegenwoordig vele typen buitenverlichting te koop. Niet elke armatuur is even fraai vormgegeven. Toch hoeft een mooi vormgegeven lichtarmatuur niet per se duur te zijn. Bij de aanschaf van tuinverlichting wil het oog ook wat: kies daarom niet te snel. Bepaal vooraf wat er aangelicht moet worden en welk effect er tot stand gebracht moet worden. Naast het tuincentrum zijn er gespecialiseerde bedrijven in (buiten)verlichting; neem de moeite te gaan kijken. Er is meer te koop dan men wellicht denkt.
Laat u goed voorlichten en vraag een demonstratie van de verlichting die u op het oog bevalt. Vraag naar: het stroomverbruik, werkt de apparatuur op normale netspanning of op een laag voltage, de mogelijkheid om lampen onderling te koppelen, tijdschakelaars, mate van waterdichtheid, type lamp etc.
Wanneer verlichting op 220 volt werkt, is het gebruik van een YMVKas-kabel noodzakelijk. Deze kabel is speciaal gemaakt om in de grond te worden ingegraven. De kabel is met een stalen mantel omgeven en veroorzaakt tenminste niet zo gauw kortsluiting, wanneer er per ongeluk met een spade op wordt gestoken. Registreer naderhand de ligging van ingegeraven kabels op een tekening. Bewaar deze bij de papieren van het huis, zodat eventuele latere bewoners precies weten wat waar ligt.

Buitenverlichting betekent niet gewoon een lampje aan de muur hangen maar er moet vantevoren over worden nagedacht wat men wil bereiken met de verlichting.
Zo zorgt naar boven schijnend licht voor een mysterieus effect. Naar beneden schijnend licht zorgt voor een versterkt maanlichteffect.
Een spotlicht wordt gericht op een speciale plek zoals een tuinbeeld.
Laag bij de grond aangebracht licht zorgt voor schaduwen op muren van ervoor staande planten of struiken.

Als u aan buitenverlichting denkt dan moet u niet denken dat het alleen maar gaat om metalen armaturen. Tegenwoordig is er van alles te koop van klassiek tot modern, van gietijzer tot koper en van plastic tot beton. Uw tuinarchitect maakt in het tuinontwerp ook een lichtplan. Een goede basis voor een mooi verlichtingsplan gaat ervan uit wat u mooi vindt en wat u belangrijk vindt. Waar wilt u functioneel licht en waar sfeerlicht. Wat zijn de sierobjecten in de tuin en hoe wilt u deze uitgelicht hebben Het uiteindelijke lichtplan geeft informatie over het type buitenverlichting dat bij uw tuin past waarna u bij de leverancier een definitieve keuze kunt maken.