Kroonluchter

Een kroonluchter is een lamp met een geschiedenis. Voorheen was het een eenvoudige veelarmige lamp waarin kaarsen zorgden voor het licht. Omdat een kroonluchter meerdere kaarsen bevatte werden deze vooral toegepast in ruimtes waar veel mensen verkeerden zoals kerken, concertgebouwen, restaurants, enz.
Het originele model was simpel en uitsluitend bedoeld om veel licht te brengen.
In paleizen en kastelen werden deze eerste kroonluchters ook gebruikt voor de verlichting. De hogere klasse wilde zich uiteraard onderscheiden van het voetvolk en zij begonnen met het opsieren van de originele kroonluchter met allerlei dure attributen. Zo werd het skelet van de kroonluchter uitgevoerd in koper of brons en werden de armen opgetuigd met kristallen pegels en glazen plaatjes die zorgden voor extra reflectie van het licht. Deze koperen of bronzen uitvoering opgetuigd met kristallen stenen werd uiteindelijk het boegbeeld voor de kroonluchter.
De eerste grote verandering van deze kroonluchter kwam met de komst van gaslampen, Vervolgens werden de gaslampen vervangen door gloeilampen. Dat is alweer meer dan honderd jaar geleden.

Met het toenemen van de welvaart nam ook de vraag naar deze dure kroonluchters toe. Deze werden niet meer uitsluitend opgehangen in kastelen en paleizen maar ook in kerken, concertgebouwen, restaurants en herehuizen.
Tegenwoordig kan men deze antieke kroonluchters overal aantreffen. De antieke kroonluchter wordt vaak gecombineerd met een moderne inrichting. De kroonluchter geeft iets statigs aan het interieur en wordt helemaal niet meer aangeschaft voor de hoeveelheid licht die de kroonluchter geeft.

Als we praten over antieke kroonluchter dan duidt dat meestal op het type kroonluchter. Uiteraard zijn er vele echte antieke kroonluchters nog steeds in de omloop maar de fabrikanten van kroonluchters hebben door de jaren heen erg vastgehouden aan het antieke model, gewoon omdat het een erg elegante lamp is.
Er zijn ook moderne kroonluchters. Moderne kroonluchters hebben meestal een metalen basistructuur opgetogen met kristallen stenen maar de geometrie is niet meer zozeer als een kroon.

Kroonluchters zijn geen goedkope lampen vooral ook vanwege de gebruikte materialen. Veelal worden hoge kwaliteit kristallen stenen in de lamp verwerkt en worden hoogwaardige metalen gebruikt voor het frame. Kroonluchters worden vanwege de materialen vaak geproduceerd in landen waar men ook een grote productie heeft van kristal. In Europa zijn dat Bohemen, Oostenrijk en Italiƫ. De grootste producent buiten Europa is China.

Kroonluchters zijn de ultieme sfeermakers en worden ook heden te dage nog veel gebruikt. Kleinere kroonluchters in woonhuizen en grotere kroonluchters in kerken, paleizen, hotels en overheidsgebouwen. De aantrekkingskracht van met name het kristal zal ervoor zorgen dat de kroonluchter ook in de toekomst nog een van de belangrijkste sfeermakers is.