Eettafel | Eettafels

Een eettafel is een aparte tafel. Eettafels zijn meestal rechthoekig en vormen het centrale deel in een eetkamer. De eetkamer is tegenwoordig gewoon een onderdeel van de woonkamer maar vroeger hadden met name de grotere huizen een speciale eetkamer. Eettafels zijn rechthoekig omdat deze vorm zich uitermate goed leent voor het gezamenlijk eten van een gezin of een gezelschap. U kent natuurlijk wel die films waarin rijke mensen aan een hele lange eettafel zitten. Soms zitten ze dan met zijn tweeën aan de tafel en elk zit op het tafeleind, meters van elkaar af. Dit ziet er niet zo gezellig uit en de eettafels van tegenwoordig zijn juist bedoelt om gezellig te tafelen.

Een eettafel in de woonkamer is meestal multifunctioneel. Gedurende de maaltijden is het de eettafel maar omdat de eettafel hoog is en veel plaats biedt is het ook een ideale plek om het huiswerk te maken of om bezig te zijn met de rekeningen en het is ook de ideale plek voor bordspelen.
Eettafels hebben altijd ruimte genoeg onder het tafelblad zodat niemand elkaar met de benen in de weg zit. Daarom kan men goed ontspannen zitten en heeft men over het algemeen een goede zithouding wanneer men aan een eettafel zit.

Eettafels zijn verkrijgbaar bij iedere meubelzaak. Iedereen kent natuurlijk de houten tafel. Het hout kan eiken of beuken zijn maar ook grenen en teakhout. Elke houtsoort heeft zijn eigen kleur en karakteristiek houtpatroon. Op het tafelblad komt zo’n houtpatroon mooi naar voren.
Er zijn ook eettafels van glas welke meestal een metalen onderstel hebben.

Een eettafel die niet over het hoofd mag worden gezien is de chinese eettafel. Dit zijn over het algemeen ronde tafels met in het midden een gedeelte dat rondgedraaid kan worden. Het eten wordt op het ronddraaiende gedeelte geplaatst en de borden en het bestek op het vaste gedeelte. Door nu het ronddraaiende gedeelte te draaien kan iedereen aan tafel elk gerecht voor zijn bord positioneren en hoeft er niemand iets aan te geven zoals bij een grotere rechthoekige eettafel.

Eettafels zijn ook vaker uitschuifbaar. Dit is handig als de normale gezinssamenstelling niet zo groot is en men tevens zo nu en dan gasten aan tafel krijgt. De tafel wordt in een mum van tijd van een vier of zespersoons tafel in een achtpersoons tafel omgetoverd.